dinsdag 10 maart 2009

Binnengekomen bericht via ideeënbus: Herinrichting CB

1) CD + DVD-bakken zijn veel te laag ---> rugklachten
2) Waarom betalen voor CD's en DVD's?
3) Magazijn te weinig ruimte tussen boekenrekken.

1 opmerking:

  1. Het nieuwe meubilair is er op gemaakt om zoveel mogelijk cd's en dvd's te kunnen herbergen. Op deze manier kon ruimtewinst geboekt worden die hard nodig was. De maatvoering is een compromis tussen niet te hoog voor de bovenbak, voldoende ruimte tussen boven- en onderbak en niet te laag voor de onderbak. Het meubilair is niet verstelbaar en moet nog lang mee. Kortom we kunnen daar weinig aan doen nu.

    Er worden tarieven geven voor cd's en dvd's omdat wij daar als bibliotheek een forse leenrecht-vergoeding voor moeten betalen per uitlening aan de rechthebbenden. Gratis zou alleen kunnen als we het abonnementstarief zouden verhogen. Desalniettemin zijn we wel op zoek naar abonnementsvormen waarin het leengeld voor cd's en dvd's afgekocht kan worden. De tarieven worden slechts één keer per jaar vastgesteld. Een nieuw abonnement, zoals ik hierboven beschreef, is daarom niet eerder dan per 1 januari 2010 te verwachten.

    De collecties van de Centrale Bibliotheek zijn in drie geledingen opgesteld. Een 3e bereik of magazijnopstelling zoals in ons souterrain. Daarin staan de materialen die het minst worden uitgeleend en daar staan de kasten dicht op elkaar en zijn de planken voor 80% gevuld.
    In het 2e bereik staat het grootste deel van de collecties. Die staan strak op nummer zoals bij de informatieve materialen of gewoon op alfabet zoals bij de romans. In het 1e bereik is ruimte voor bijzondere presentaties en themapleinen. Dat deel krijgt nu dankzij de herinrichting
    langzaam vorm.

    Het huidige pand van de Stadsbibliotheek is eigenlijk te klein voor de grote collectie van bijna 500.000 materialen. Op de huidige manier is het mogelijk om de grote collectie van de Stadsbibliotheek zo goed mogelijk te plaatsen en krijgen de meest gebruikte materialen ook de meeste ruimte.

    Ik hoop dat ik uw vragen zo voldoende beantwoord heb.

    Met vriendelijke groeten,

    Jan Klerk
    Teammanager Backoffice
    Stadsbibliotheek Haarlem & Omstreken

    BeantwoordenVerwijderen